Хранене през лятото

Всяка година слушаме и четем колко трябва да сме внимателни с храненето през лятото, заради хранителните направяния, които са по-чести през топлото време.

Спазвайте следните правила:

  • Хигиена – мийте ръцете си често. Мръсните ръце са най-честат причина за хранителни разстройства. Когато е възможно мийте вашите и на дето Ви ръце със сапун и топла вода – преди да започнете да се храните, след ходене до тоалетна, разходка навън, игра с домашни любимци, смяна на пелени и др. Когато се храните навън, задължително мийте ръцете си.
  • Разделение – не допускайте „смесване“ на суровата храна.  Най-важно е да избягвате контакта на сурово месо с останалите храни, особено тези, които се консумират в суров вид – зеленчуци, салати и др.
  • Когато готвим – важно е обработваме храната достатъчно дълго и на нужната висока температура, за да си гарантираме, че сме унищожили вредните бактерии. Винаги проверявайте когато приготвяте храна на грил  дали месото е в готов вид и отвътре. Оптималната температура за обработка на месо е поне 160 градуса.
  • Охлаждане – съхранявайте храната при подходяща температура.  Разпределяйте добре храната  в хладилника. Задължително пакетирайте добре храната.  Когато пътуваме и носим храна със себе си, задължително използвайте хладилна чанта, в която всичко трябва да е добре опаковано. Ако не разполагате с хладилна чанта вземете със себе си само добре измити плодове и зеленчуци за лека закуска.  През лятото не се препоръчва консумацията на храна, която е стояла повече от 1 час извън хладилника.

За да подобри вашето изживяване, този сайт използва бисквитки. С използването му, вие се съгласявате с това. Политика за поверителност и интернет бисквитки, Общи условия

За да подобри вашето изживяване, този сайт използва бисквитки. С използването му, вие се съгласявате с това. Политика за поверителност и интернет бисквитки, Общи условия