Хранене през лятото
Всяка година слушаме и четем колко трябва да сме внимателни с храненето през лятото, заради хранителните направяния, които са по-чести през топлото време.
Спазвайте следните правила:
- Хигиена – мийте ръцете си често. Мръсните ръце са най-честат причина за хранителни разстройства. Когато е възможно мийте вашите и на дето Ви ръце със сапун и топла вода – преди да започнете да се храните, след ходене до тоалетна, разходка навън, игра с домашни любимци, смяна на пелени и др. Когато се храните навън, задължително мийте ръцете си.
- Разделение – не допускайте „смесване“ на суровата храна. Най-важно е да избягвате контакта на сурово месо с останалите храни, особено тези, които се консумират в суров вид – зеленчуци, салати и др.
- Когато готвим – важно е обработваме храната достатъчно дълго и на нужната висока температура, за да си гарантираме, че сме унищожили вредните бактерии. Винаги проверявайте когато приготвяте храна на грил дали месото е в готов вид и отвътре. Оптималната температура за обработка на месо е поне 160 градуса.
- Охлаждане – съхранявайте храната при подходяща температура. Разпределяйте добре храната в хладилника. Задължително пакетирайте добре храната. Когато пътуваме и носим храна със себе си, задължително използвайте хладилна чанта, в която всичко трябва да е добре опаковано. Ако не разполагате с хладилна чанта вземете със себе си само добре измити плодове и зеленчуци за лека закуска. През лятото не се препоръчва консумацията на храна, която е стояла повече от 1 час извън хладилника.