Списък на хранителните стойности на плодовете и зеленчуците
Нутриент | Действие | Източници |
Витамин А | Подобрява зрението, имунната система, разтежа и развитието на клетките и състоянието на кожата | Моркови, сладки картофи, тиква, къдраво зеле кейл, пъпеш, кайсии, круши, папая, манго |
Витамин С(аскорбинова киселина) | Спомага за формирането на колаген, по-здрави кости, зъби, венци, кръвоносни съдове, увеличава желязото в кръвта, абсорбира калций, лекува рани и подобрява мозъчните функции | Ягоди, киви, червени и зелени пиперки, домати, броколи, спанак, сок от гуава, грейпфрут, портокали |
Витамин E | Действа като антиоксидант, предпазва клетките и допринася за здравето на червените кръвни телца | Зелени листни зеленчуци |
Витамин В6 | Допринася за нормалните функции на мозъка и нервите, възстановява при травми и участва в производството на протеини и на червени кръвни телца | Сладки картофи, банани, ядки, семена, спанак |
Рибофлавин (витамин В2) | Необходим за преработката на въглехидратите | Зелени листни зеленчуци, броколи, аспержи |
Фолиева киселина(витамин В9) | Спомага за производството на червени кръвни телца и за клетъчното деление и растеж | Зелени листни зеленчуци, аспержи, цитрусови плодове – портокали, мандарини |
Калций | Прави по-силни костите и зъбите | Броколи, зелени листни зеленчуци, портокалов сок, соев мляко |
Желязо | Помага за пренасянето на кислород от червените кръвни телца по цялото тяло. Желязодефицитната анемия води до световъртеж, задъхване и умора | Бобови храни, зелени листни зеленчуци, портокалов сок, стафиди |
Магнезий | Участва във функционирането на мускулите и мозъка. Поддържа костите силни и сърдечния ритъм равномерен. | Ядки, семена, зелени листни зеленчуци, банани, киви, броколи, сладки картофи, бобови храни, авокадо |
Калий | Подпомага функционирането на мускулите и нервите. Поддържа баланса на влагата в кръвта и клетките на тялото. | Броколи, сладки картофи, зелени листни зеленчуци, цитрусови плодове, бобови храни |