Черешите колко са полезни
Зарежда ли Ви с пролетно настроение цъфналото черешово дръвче? А ето, че наближава времето, когато цветовете ще се превърнат в сочни червени плодове. Името им произлиза от древногръцкия град Керасос, коти е прочут с плодовитите си черешови дървета.
Този плот е особено любим на жителите на Европа, поради богатото си съдържание на витамини А, В2, В5 и С, на калий, калций, фосвати, желязо и фолиева киселина. Затова трябва често да присъства в менюто на Вашите деца. По-сладките сортове череши превъзхождат по-киселите по количество на калций, калий и витамин С. Тези, които са огрявани повече от слънце при растежа си съдържат по-голямо количество витамин С.
Тъмночервеният им цвят се дължи на веществото антоциан. Този безценен антиоксидант има действие подобно на ацетилсалициловата киселина. Това означава, че черешите са природна алтернатива на аспирина като противовъзпалително средство. Топлината обработка унищожава действието на антоциана , затова те трябва да се консумират сурови.
Консумацията на повече череши може да има и слабително действие, затова не бива да се прекалява.