Социална отговорност
  • За заявки, плащане и доставки : 02/441 05 55, 0885 182 111, 0887 700 412
27Apr
2014
0
cherry_fruit-wallpaper-2048x1152

Черешите колко са полезни

Зарежда ли Ви с пролетно настроение цъфналото черешово дръвче? А ето, че  наближава  времето, когато цветовете ще се превърнат в сочни червени плодове.  Името им произлиза от древногръцкия  град Керасос, коти е прочут с плодовитите си черешови дървета.

Този плот е особено любим  на жителите на Европа, поради богатото си съдържание на витамини А, В2, В5 и С, на калий, калций, фосвати, желязо и фолиева киселина. Затова трябва често да присъства в менюто на Вашите деца. По-сладките сортове череши превъзхождат по-киселите по количество на калций, калий и витамин С. Тези, които са огрявани повече от слънце при растежа си съдържат по-голямо количество витамин С.

Тъмночервеният им цвят се дължи на веществото антоциан.  Този безценен антиоксидант  има действие подобно на ацетилсалициловата киселина.  Това означава, че черешите са природна алтернатива на аспирина като противовъзпалително средство.  Топлината обработка унищожава действието на антоциана , затова те трябва да се консумират сурови.

Консумацията на повече череши може да има и слабително действие, затова не бива да се прекалява.

Facebook

Google Plus